6 comments on “Eisporter – czyli laboratorium w domu ;)

  1. Właśnie ostatnio myślałem, czy jest możliwe stworzenie domowego eis bocka i w necie nie znalazłem odpowiedzi. Czekam na powtórzenie eksperymentu.

  2. Ja próbowałem i opisałem to nawet.

    EisPorter by A.Grzyb DIY

    Potrzeba:
    -Pół pitra Porteru Bałtyckiego np. Okocim Porter, Żywiec Porter…
    -Butelka 1l lub więcej
    -Butelka 0.5l
    -Szklanka
    -Zamrażalnik

    Sposób przyrządzenia:
    Butelkę 1l myjesz, najlepiej spirytusem lub wódką następnie przelewasz do niej porter. Zakręcasz wstawiasz do zamrażarki na około 12h po tym czasie wyjmujesz, odkręcasz nakrętkę i wstawiasz do szklanki dzióbkiem na dół. Zostawiasz na około 2-3h aż do szklanki skapie około 1/3 objętości początkowej piwa. Następnie tak uzyskany koncentrat przelewamy do umytej butelki 0,5l zamykamy i wstawiamy do lodówki na około 2h.

    Efekt
    Otrzymujemy bardziej skoncentrowany porter, ja go nazwałem EisPorterem. Jest on gęsty, słodki, bardzo aromatyczny. Wg informacji jakie znalazłem powinien mieć on 2x większa zawartość alkoholu, ale to nic pewnego.

  3. Pingback: W laboratorium Doktora Hopfenkopfa… Część 2 | Piwo i planszówki

  4. Pingback: Domowo wymrażany Porter Bałtycki – EisPorter – Kilka Słów O Piwie

  5. Pingback: EisKomes – Lodowy Władca, czyli powrót do Laboratorium Doktora Hopfenkopfa | Piwo i planszówki

  6. Pingback: Wymrażanie Porteru Łódzkiego - Piwny Rap

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s